Restoration of the Vall d’en Joan Deposit, El Garraf
Batlle i Roig 

Restoration of the Vall d’en Joan Deposit, El Garraf

Batlle i Roig 


The Vall d’en Joan waste deposit was since 1974 the final destination for most of the urban residues of Barcelona and its metropolitan area. Prior to its restoration it was a vast expanse of land with deep slopes. A 20-centimeter layer of soil covered the residues, and this did not guarantee total waterproofing.

The project sets out to make three basic aspects compatible in one single operation: to address a technical problem, to define a new public space, and to build a new landscape. The problems derived from the waterproofing process determined a strategy based on rationalization, which marks the geometry of the landfill site by organizing it in retaining terraces and side slopes. An ascending itinerary, inspired by the terraced Italian gardens on hillsides, structures the site, reflecting the purpose of transforming it into a public space. Following this aim, the project takes cues from the harvested valleys in the area, and applies agricultural systems that are able to provide guidelines for planning, maintenance, and durability. The transformation of the waste site into an agricultural landscape is based on three key concepts: topography, hydraulics, and vegetation. 



Arquitectos Architects

Batlle i Roig Arquitectura. Enric Batlle, Joan Roig; Teresa Galí-Izard (ingeniera técnica agrícola technical agricultural engineer)

Colaboradores Collaborators

Proser Proyectos y Servicios, S.A., Geocisa, RDS, Jordi Nebot, Xavier Ramoneda, Mario Suñer (arquitectos?architects); Elena Mostazo (ingeniera técnica agrícola y paisajista technical agricultural engineer and landscape architect)

Promotor Developer

AMB, Diputación de Barcelona, Entidad Metropolitana de Servicios Hidráulicos y Tratamiento de Residuos

Contratista Contractor

Urbaser, FCC, Cespa, Comsa, Emte

Superficie Floor area

722.321 m²

Fotos Photos

Jordi Surroca