Roques Blanques Cemetery, El Papiol
Batlle i Roig 

Roques Blanques Cemetery, El Papiol

Batlle i Roig 


Located at the foot of Collserola, right where the mountain range meets the Rubí stream, the cemetery is conceived from the beginning as a group of terraced gardens scattered over the wooded hillsides. In this way, the recessed niches are designed as retaining walls attached to the slopes to form terraces, adapted to the topography of the place by means of a versatile geometry at ground level, and that in section forms groups of two or three heights depending on the slope. Across from these walls with the niches, a pergola covered with ivy, jasmine, and wisteria plants creates a more private and shaded enclosure while at the same time contributing to an overall language for the whole. The rest of the terrace, conceived as a garden, is planted with local species such as oak or pine trees, to extend and blend with the surrounding woods, adding typically Mediterranean garden trees such as palms, planes, cedars, and so on. The groups of niches are connected to one another by a path that stretches over the trace of the old tracks and goes around the whole property, offering visitors all the possible points of view over the surrounding landscape and with this, a broad geographical knowledge of the place.


Arquitectos Architects

Batlle i Roig Arquitectura

Enric Batlle, Joan Roig, Olga Tarrasó

Colaboradores Collaborators

Lluís Roig (arquitecto técnico quantity surveyor)

Promotor Developer

Corporación Metropolitana de Barcelona

Superficie Area

560.000 m²

Fotos Photos

Jordi Surroca/Gael del Río