House O, Chiba

Sou Fujimoto 


Facing the Pacific Ocean, on a rocky stretch southeast of Tokyo, House O twists to face the sea and frame different views. The uniqueness of its floor plan, conceived as the branches of a tree, is its spatial continuity. All the spaces – entrance, living room, dining room, kitchen, bedroom, Japanese style room, studio, and bathroom – are arranged without partitions.

The client wanted a house where the presence of the ocean could be felt. Under this premise, the project searched for different forms of approximation: a panoramic image, the vision one would have from the interior of a cave, a limited frame, and a space projected over the water. In this way, when one moves through the house they gradually discover and find those diverse ocean views. The relationship of the inhabitant and the sea is not the same from the living room, the bedroom, or the bathroom. One could say, therefore, that the experience of the house is similar to that of taking a walk along the coast: at certain moments one gets a panoramic view; at others, it is only possible to see the ocean from recesses of a cave. And this walk would be marked with pleasant places in which to sit and enjoy, which provided the initial images of the project... [+]


Obra Work

House O

Arquitectos Architects

Sou Fujimoto Architects

Contratista Contractor

Artweb House

Superficie construida Built-up area

128.94 m²

Superficie de la parcela Site area

656.46 m²

Estructura Structure

Hormigón armado Reinforced concrete

Uso principal Principal use

Vivienda Residence

Fotos Photos

Daici Ano, Edmund Sumner (pp. 26, 27)