Revamp of Lope de Vega Theater in Valladolid
Paredes Pedrosa Arquitectos  Óscar Miguel Ares 

Revamp of Lope de Vega Theater in Valladolid

Paredes Pedrosa Arquitectos  Óscar Miguel Ares 


A scheme drawn up by Paredes Pedrosa + Oscar Miguel Ares has placed first in a closed competition to refurbish the Lope de Vega Theater, located on Calle María de Molina in the city of Valladolid.

To adapt the facilities to current technical and social needs, the project pursues six lines of action:

1. Three buildings in one, to function together in simultaneity or autonomously: the restored historical hall; the María de Molina building, containing a multi-genre performance space; and the Veinte de Febrero building, with its multipurpose hall.

2. Complete restoration of the theater’s historical hall.

3. Critical spatial interventions to alter spaces rendered obsolete by current regulations.

4. Critical massing interventions to address requirements on stage, in the dressing rooms, and in the stage machinery.

5. Inclusivity: spaces fitted out in awareness of the needs of people with sensory or motor difficulties.

6. Integration of strategies for sustainability and social commitment by way of recycling and water-saving, photovoltaic, and aerothermal systems, resulting in near-zero energy consumption and compliance with Passivhaus criteria.

Imágenes: Paredes Pedrosa + Óscar Miguel Ares