Ibermutuamur Hospital, Oviedo
b720 Fermín Vázquez 

Ibermutuamur Hospital, Oviedo

b720 Fermín Vázquez 


The Ibermutuamur Integral Service Center is inserted as an efficient, compact, modulated, and consistent health facility. It is designed as a hinge element between the new road grid on the Prado de la Vega housing estate and the green area alongside the Ruta de la Plata motorway.

The three-storey volume is positioned in the southern part of the lot to ensure its topographical integration, maximized use of natural light, and the best visuals to the park. The building is designed with a compact horizontal typology, an optimum ratio between useable and total built areas, and a flexible distribution that can be adapted to future changes of use. The layout frees up the largest possible area for outdoor gardens and facilitates a legible circulation arrangement for users.

The main facade forms a broad, clear frontage in glass, white concrete, and wood. The rest of the walls, linked to the garden, are resolved with a more contained, smaller-scale composition, seeking a neat urban quality that extends to the park and the interior of the site. The use of precast GRC panels and a limited proportion of fenestration results in an efficient, adaptable envelope appropriate for a building whose aim is to provide medical services in a precise, responsible way...[+]


Cliente Client

IBERMUTUAMUR  

Arquitectos Architects

b720 Fermín Vázquez  

en colaboración con in collaboration with  

PMMT, Vicente Benítez

Equipo Team

Cristina Algás, Iván Arellano, Zelia Costa, Albert Freixes, Pablo Garrido, Peco Mulet, Leonardo Novelo, Gemma Ojea, Diana Singla  

Estructura Structure

Bis Arquitectes

Instalaciones MEP engineering

JG Ingenieros

Superficie Floor area

7.344m² (+4.151 m² urbanización development)

Presupuesto Budget

6.550.862€

Fotos Photos

Adrià Goula