The remodelling uses only a part of the existing construction. Demolition of the upper volume enabled unrestricted growth starting from the ground floor, which is reconfigured as a large porticoed reception area. This monumental plinth supports five office floors with work areas around the perimeter and a central core of services and communications. On either side of this nucleus, two patios provide additional sunlight that contributes to the comfort of work areas whose high-efficiency finishes and facilities satisfy the most rigorous environmental certification requirements.

With its precast concrete panels, the facade meets the dual requirements of structural support and climate control, while its framework of concrete ribs combined with long-span post-tensed slabs liberates the interior spaces to obtain a flexible open-plan layout. The differences in orientation of the facades are nuanced by the configuration of the ribbed panels, which adapt their regular rhythm to their specific conditions through the geometry and inclination of their projecting elements, their degree of opening, and the arrangement of opaque parts. The result is a facade whose efficient solar and thermal protection generates a potent and recognizable urban identity...[+]


Cliente Client

Privado

Arquitectos Architects

b720 Fermín Vázquez

Equipo Team

Pedro Baltar, Carlos Beizaga, Luis Bellera, Enrique Diez, Sara García, Gustavo Gaudeoso, Laura Martín, Javier Pose  

Estructura Structure

Valladares Ingeniería

Instalaciones MEP engineering

Valladares Ingeniería

Superficie Floor area

12.000m²

Presupuesto Budget

4.000.000€

Fotos Photos

Adrià Goula