Casa O Fieiro, Mazaricos
Arturo Franco 

Casa O Fieiro, Mazaricos

Arturo Franco 


The project transforms a stable into a dwelling, which is described as a traction house within a compression house. The original building’s loadbearing walls, which function by compression, are used as a container and support for a new structure of wooden slabs that work by traction.

Carried out by the Madrid-based Galician architect Arturo Franco, the house stands amid the natural environs of Mount Pindo, specifically in O Fieiro, a village within the municipality of Mazaricos, in A Coruña province. A fibercement-paneled pitched roof rests on a structure of prestressed concrete beams, and the large, 70-80 centimeter old ashlars of local granite have been preserved. The constructional and structural system is executed with wood, steel, and truck straps.

Putlog holes are made in the masonry walls in order to insert three sleepers with metal sections. Spanning distances of up to 5.2 meters, the slabs of pinewood boards are fitted between the stone walls, over the metal sleepers, and are fixed in place by compression with wooden wedges. As there is no gluing, nor tongue-in-grooving, straps are used to make the boards more stable. These are anchored to the vertical stone surfaces through a traction solution using stainless steel rings.