85 social housing units in Cornellá de Llobregat (Barcelona)
Peris + Toral arquitectes 

85 social housing units in Cornellá de Llobregat (Barcelona)

Peris + Toral arquitectes 


The Barcelona firm headed by Marta Peris and José Toral won the 2017 competition for subsidized apartments on the former site of the Pisa cinema, in the municipality of Cornellá de Llobregat. With a built area of 10,000 square meters, the block has five floors of living units, with a timber structure resting on a ground level of reinforced concrete that harbors commercial spaces and public facilities.

The residential block is organized around a community courtyard-plaza, at the four corners of which the elevator shafts are placed. In the standard floor plan, access to the dwellings is through private terraces, which form the outer ring of exterior spaces facing the courtyard. The building’s general plan shows rooms that connect with each other, eliminating space-eating corridors. The servant spaces are laid out in the central ring, while the rest of the rooms are arranged along the facade. Another terrace in the outer ring completes the sequence of spaces interconnected by large openings. The apartments consist of five or six modules, depending on whether they have two or three bedrooms. The kitchen takes up the center, acting as a distributor in lieu of corridors.