6x6 block in Girona

bosch.capdeferro arquitectures 


Encompassing 4,375 square meters, the project of the firm led by Ramon Bosch and Bet Capdeferro presents 35 apartments in the city of Girona, each containing six 12-square-meter rooms that sliding panels can join or separate, in accordance with program changes.

Designed to reduce its carbon footprint in the course of its life cycle, the building brings back the traditional structural wall typology for its above-ground part, using cross-laminated timber (CLT) panels. A single central core for vertical circulation elements gives access to all the floor-through apartments, the units with windows facing north and south. The construction system ensures good insulation and cross ventilation, as well as maximum harnessing of solar radiation. A gallery on the south side allows passive preheating of air in winter, and in summer it becomes a shaded space and the air needed for ventilation comes through the north facade instead.