Lagasca 99, Madrid

Rafael de La Hoz 


Lagasca 99 is a residential building located on an isolated plot in the Salamanca district of Madrid. As in many other projects, the facades are set out as a consistent reflection of the interior spaces of the building, at least of its floor plan, but unlike what is usual, here the elevations are not traced according to a geometric order determined by the architect, but rather respond to a random compositive strategy by which each residential function – living room, bedroom, or kitchen – is paired with a different material – glass, stone, and wood. It is a project therefore where the facades are not unchangeable, but elevations submitted to the almost biological fortune of the functional program.

The glass lookouts reinterpet the classical balconies that can be seen in the surrounding buildings, and are fit out with a double skin that includes blinds to protect the interiors by offering privacy and temperature control. These double skins correspond to the living rooms and give the building a distinctive image. The glass facade is extended along the side terraces with motorized glass louvers with two different heights, which allow to partially close these spaces and protect from the weather. In this way it is possible to considerably increase the transparency of the facade, introducing light and views into the living rooms: the urban landscape of Madrid and the facade become part of the domestic space.

The rest of the facade is articulated by means of another architectural element found in the context: vertical windows. The interior skin is designed with floor to ceiling aluminum frames (fixed, operable, and sliding) of double glass, combined with a series of pilasters clad with darkened glass, giving the interior distribution flexibility. Over the first transparent enclosure, a second layer formed by a series of vertical slats on the facade ensure privacy and protect from the sun, giving the facade depth and shade. In the living spaces the layer is formed by large shafts of stone from Almería, of one and two heights, while the service areas have Merbau wood louvers with exactly the same dimensions and shape.

The facade and enclosure therefore offer luminic, environmental, thermal, and acoustic efficiency, using the setback to house the passive and active protection elements finished in two natural materials that guarantee protection, transparency, opacity, privacy, and comfort... [+][+]


Cliente Client

Inmobiliaria Juan Bravo 3 (LAR España Real Estate)

Arquitecto Architect

Rafael de La-Hoz Castanys

Colaboradores Collaborators

Rafael Quintana (gerente manager); Hugo Berenguer (director de diseño design director); Javier Lallana (director de proyecto project director); Oscar Linares (director de fachada facade director); Ignacio Cabezas, Beatriz Heras, Rocío Monsalve, Teresa Quero, Teresa Sánchez, Xavier Montilla (equipo de proyecto project team); Núria Dalmau, Alejandro Vázquez (redibujado para publicaciones publication redrawing); Gerardo Mingo y Mónica Fernández (comunicación communication); Ángel Rolan y Paola Merani (dirección facultativa obra site and execution management), Macario Cristóbal (dirección de obra site management), Luis Muñoz y Andrés Carrión (infografías infographics), Fernando Mont y Víctor Coronel (maquetas models)

Consultores Consultants

Valladares Ingeniería, San Martín Construcciones (estructuras structures); Úrculo Ingenieros (instalaciones mechanical engineering); Valladares Ingeniería (project management); Fernando López Mesones (consultoría fustes de piedra stone shafts consultant); Pirmin Jung Ingenieure, AIDIMA (consultoría fustes de madera wooden shafts consultant)

Contratista Contractor

Construcciones San Martín; Strunor (fachada facade); Reynaers (carpinterías de aluminio aluminum frames); Saint Gobain Glass, Pilkington, Tvitec, Cricursa (vidrio glass); Ingepiedra / Grupo Cosentino (desarrollo y ejecución fustes de piedra development and execution of stone shafts); La Navarra (desarrollo  

y ejecución fustes de madera development and execution of wooden shafts)

Superficie Floor area

26.528 m²

Presupuesto Budget

30.293.182 €

Fotos Photos

Alfonso Quiroga, Fernando Alda