Cornes Espacio residential development in Santiago de Compostela
Carbajo Barrios 

Cornes Espacio residential development in Santiago de Compostela

Carbajo Barrios 


On land previously occupied by the Cornes train station in Santiago de Compostela now rise three linear blocks harboring 125 apartments – in 22 different typologies and as both flats and duplexes – plus garages, storage rooms, and communal spaces, outdoor and indoor (a children’s space, a gym, and a living-dining hall). Bringing in as much light as possible and optimizing views of the surroundings, the above-ground volumes – ranging in length between 60 and 100 meters and containing a 12-meter bay – have cantilevers all around. A corridor along the perimeter of the building provides the apartments with outer space, bordered by a brise-soleil lattice that gives a nuance to views between constructions facing each other. The enclosure of this outer corridor is defined by the regular rhythm of a concrete scheme dyed in a rust tone. This evokes the original infrastructural character of the place. Given the bold geometry inherited from the urban scheme, it was decided that the floors be unified in sets of two floor plates, to minimize the scale of the facades. Taking advantage of the cantilever allowed, some levels make slight twists over others, breaking the original prismatic envelope.