INES Innovation Center, Concepcion
Pezo von Ellrichshausen 

INES Innovation Center, Concepcion

Pezo von Ellrichshausen 


We were told that when resources are scarce, intensity compensates for high performance (because there seems to be a deep gap between ingeniousness and intelligence). Any project is a reaction to its circumstances. This is an apparently simple and regular building with an unexpected and exaggerated interior. It is the world of innovation; an open space that translates the creative processes of academic practice, that sequential development of formal research or the reversible and multiple dimension of informal knowledge. The building acknowledges the need for polarizing the innovation time in at least two moments: a creative experience based on a social, collective and integrated realm, and another individual, intimate and solitary experience. The spatial structure is based on these two conditions. On the one hand there is an open core that establishes a series of vertically interconnected halls, with a circular void that reduces its size upon ascension. On the other, private working spaces occupy the corners, in a quarter of a circle whose center pivots around every edge, growing inversely proportional to the central voids. The space promotes the dynamics of a non-categorized work (or with changing positions) between professors, students, researchers, etc.

AV Monografias 199: Pezo von Ellrichshausen

Fotos cortesía de Pezo von Ellrichshausen