‘Casa de la Caridad’, Barcelona
Albert Viaplana  Helio Piñón 

‘Casa de la Caridad’, Barcelona

Albert Viaplana  Helio Piñón 


The restoration of the Casa de la Caridad falls within a program which intends to create a cultural enclave capable of guaranteeing the regeneration of a working-class Barcelona quarter, the Raval. The project undertakes the rehabilitation of the existing U-shaped structure, and in turn introduces an independent construction with vestibule and vertical circulation patterns into the fourth side of the square. This addition stands out over the roofs of the existing buildings and presents a glazed facade to the patio. The top floor then inclines overhead in a protective gesture which aims to shield this outdoor space; inside the patio, a ramp directs the visitor towards a subterranean vestibule. This space together with the patio accommodate different functions, while the second and third levels house only exhibition galleries...[+]