Office Building , Nantes
Lacaton & Vassal 
Office Building , Nantes

Office Building , Nantes

Lacaton & Vassal 


The building goes up in a developing neighborhood on the outskirts of Nantes, on a plot bound by a tree-lined street to the south, and a railroad that is no longer in use and dominated by a large wooded area, to the north. The project makes the most of the urban planning regulations, placing the building at the center of the plot to optimize the construction and obtain as much surface area as possible. It also ensures that the property’s parking needs are met.

The building’s structure is metallic and the construction costs are cut down by reducing the section of the pillars as the building rises. The balconies with metallic grating along the perimeter give users access to the exterior on all floors, while anemometer-controlled motorized roller blinds with orientable slats provide shading. The open-plan floors can be subdivided by installing partition walls following the grid pattern of the facades. Furthermore, building services are integrated in the ceilings, power outlets are placed in embedded modular conduits, and the flexibility of the heating and cooling systems permits a variety of configurations.


Cliente Client

SCI Cardiff

Arquitectos Architects

Anne Lacaton & Jean-Philippe Vassal

Colaboradores Collaborators

Emmanuelle Delage

Consultores Consultants

CESMA (estructura metálica metal structure); Ingérop Sud-Ouest (cimentaciones foundations); Louis Choulet (instalaciones utilities engineering)

Contratistas Contractors

SCOBAT (obra gruesa structural work); Atelier David (carpintería metálica y cubierta, metal works and roofing); Atlantic AluU (carpintería exterior exterior carpentry)

Superficie Surface area

2.735 m2

Coste Cost

1.842.000 € (sin impuestos excluding taxes)

Fotos Photos

Philippe Ruault; Lacaton & Vassal