Nou Campus Library, Valencia
Giorgio Grassi 

Nou Campus Library, Valencia

Giorgio Grassi 


The ideas of the library as both image of the world and ordered labyrinth are reunited in a space that is at once a monumental atrium, accessible storage space and reading room. With its perimeter consisting of galleries reaching the shelves which cover the walls, the rest of the spaces are in turn ordered to compose the exterior image of an impenetrable fortress, and subsequently reinforced by a stone plinth which houses the car park, while acting as a transition between the brick building mass and the ground. The deck of the car park consists of an elevated garden with entrances to the main hall and offices. A diagonal ramp connecting this terrace to the main plaza level from which rises the library is the only element which breaks up the rigorous symmetry of the building, emphasized by the concrete lintels of the window grid...[+]