Ronald McDonald House, Utrecht
Bosch Haslett Architects 

Ronald McDonald House, Utrecht

Bosch Haslett Architects 


Near the entrance to the ‘Uithof’ – the cam-pus of Utrecht – rises the Ronald McDonald House, a pavilion that provides accommodations for the families of children confined to the univer-sity’s pediatric hospital. Four rectangular concrete trays, each corresponding to a floor slab, serve to separate the colorful organic volumes that contain different groups of rooms on every floor. This is a departure from the mechanistic aesthetic of neigh-boring buildings, with a humorous gesture alluding to the hamburgers commercialized by the sponsor company. The rooms of the two upper floors as well as the kitchen, the lounge and the lobby reception are clad inside with wood and warm-toned materi-als, in an attempt to evoke a domestic environment that would help visitors forget the aseptic and im-personal atmosphere of the hospital...
[+]