Hoxton Press, Colville Estate
David Chipperfield 

Hoxton Press, Colville Estate

David Chipperfield 


This residential project is located at the south-west corner of the Colville Estate, a housing development in Hackney, east London, built in the 1950s. The project by David Chipperfield Architects and Karakusevic Carson Architects, won in a competition in 2012, forms part of Hackney Council’s program of redevelopment across the borough that calls for around 2,500 new homes to be built over the coming years. Karakusevic Carson Architects was originally commissioned to develop a comprehensive master plan, which was adopted in 2011. The two residential towers, 16 and 20 stories respectively, form part of this master plan and are intended for private sale to subsidize the larger redevelopment of the estate.

The faceted form of the towers allows them to occupy the edges of an irregular plot, opening up the wider neighborhood to Shoreditch Park. A typical floor plan contains six apartments, while the two lower levels accommodate studios and the two penthouse levels at the top have three apartments per floor. The residential floors have a concentric arrangement, with living spaces and bedrooms in the outer zone taking advantage of daylight and natural ventilation. Ancillary spaces are located deeper into the plan, with the lifts and entrances located in the central core. Balconies, connected to the living spaces, appear on alternate facades. The structural frame facilitates column-free corners and each of the 198 apartments has a corner living room and balcony offering unobstructed views.

The building frame is made of in-situ concrete and the floor plates have been provided with upstands, reducing the depth of the slabs and creating generous floor-to-ceiling heights. The towers are clad with handmade bricks in different colors: blue/grey for the western tower, and red for the eastern one. At the entrance level, the brick facades turn into vaulted soffits bridging the first-floor slab and the central core.

Both towers sit on either side of a gentle hill surrounded by informal clusters of trees framing views to the park and the surrounding landscape. As the site forms a link between Shoreditch Park and the Colville neighborhood, a single surface material underlines its permeability, devoid of fixed paths or walkways. This single surface continues into the ground floor of the buildings, creating a seamless transition between exterior and interior.


Obra Work

Hoxton Press, Colville Estate

Cliente Client

The London Borough of Hackney, Anthology

Arquitectos Architects

David Chipperfield Architects London;

David Chipperfield, Louise Dier, Andrew Phillips (director a cargo directors in charge); Alexander Hill, Graeme McQuaker, Peter Jurschitzka (director de diseño design lead), Dean Pike —directores de proyecto?project architects—; Mira Abad, Farrokh Aman, Francis Field, Clemens Gerritzen, Jochen Glemser, Tom Herre, Rory Hughes, Maude Orban, Alex Trainor (equipo de proyecto project team)

Diseñado en colaboración con In collaboration with Karakusevic Carson Architects

Colaboradores Collaborators

Vogt Landscape Ltd. (paisajismo landscape architect); P J C Light Studio (iluminación lighting consultant); Thornton Tomasetti, Inc. (fachada facade engineer); Fire Risk Solutions UK Ltd. (incendios fire consultant); TowerEight, Arcadis UK (presupuesto cost consultant); Tibbalds Planning and Urban Design Ltd. (planeamiento planning consultant); Knight Frank LLP (desarrollo development consultant); Aecom Infrastructure & Environment UK Ltd. (estructura, instalaciones, ingeniería ambiental, acústica structural, services and environmental engineer, acoustic consultant); Wates Group (contratista contractor)

Fotos Photos

Simon Menges