The design is based on the idea of creating an architectural environment that makes it possible for students to direct their own education through experimentation, in line with the Reggio Emilia Approach, for which the space is an educator.

The school is designed as an assemblage of heterogeneous spaces and different climates, situations, and regulations. This complex ecosystem empowers children’s capacity to deal with unpredictable challenges and change.

Avoiding homogenization and unified standards, the architecture of the school aims to become a ‘multiverse’ where the different areas – classrooms, laboratories, playgrounds, etc. – are readily legible and identifiable by users.

An expressive sloping bridge gives access to the school and connects directly with the gathering spaces: the central agora, which doubles as gymnasium, auditorium, or assembly hall; and the outdoor loggia, a covered recess area.

The classrooms for older students are in the upper levels, organized around an inner forest, as in a small village. This vertical distribution of uses implies an ongoing maturity process that is translated into the students’ growing capacity to explore the space.