Cultural Center, Riudaura
RCR Arquitectes 

Cultural Center, Riudaura

RCR Arquitectes 


The church and the town hall are the only public buildings of Riudaura, a small village with a population under 500 near Olot. The town wanted to enlarge its public realm with a new space for culture, leisure and sports activities. The site chosen was one at the entrance of the town, in a sunken piece of land, with views of the church tower.

The challenge was creating an environment able to house different activities in a unique social context and landscape. The center marks its presence as a horizontal line that follows and brings out the vertical character of the church. Its crosswise position on the plot allows freeing up a space for a public plaza in front of it, which has been covered with a paved surface of concrete with basaltic arid and the steel sheets. It also presides over an area at the rear for play, dances and sports. These spaces, front and rear, are linked by a series of dark and deep passageways flanking the building. The prism, protected by a metal canopy and clad in oxidized steel sheeting with a varnish finish, contains an exhibition gallery, the bar and a multipurpose space for plays and conferences, the stage of which can also be used for open-air functions.


Cliente Client

Ayuntamiento de Riudaura

Arquitectos Architects

RCR: Rafael Aranda, Carme Pigem, Ramón Vilalta

Colaboradores Collaborators

A. Sáez (proyecto, estructuras project, structure); M. Subiràs (dirección de obra construction site supervision); P. Rifà (aparejador quantity surveyor)

Consultores Consultants

Blázquez-Guanter (estructuras structural engineering)

Contratista Contractor

Bassegoda Construccions

Fotos Photos

E. Pons, H. Suzuki