House in Barreiro
Aires Mateus 

House in Barreiro

Aires Mateus 


In the town of Barreiro, in Setúbal, the remains of two old warehouses, unified into a single space, are integrated in the project as the outer enclosure of the house. Outside, the ruin appearance and the traces of the past are maintained. Meanwhile, inside the walls create a white, bright space, like that of the rest of the house. An intermediate perimeter space controls the transition between the historic shell and the dwelling built inside.

The roof folds to form the pool, making it appear as if the slab had given in to the weight of the water. This bold gesture is visible also from the interior, because the concave tank of the rooftop pool becomes the living room ceiling. The image of structural collapse that this undulation conveys dialogs with the existing wall, and introduces a spatial tension charged with symbology, abstraction, and subtlety. Along this same line, the slab formwork is built with wooden ribs and boards that recall the structures of a shipyard, and give the concrete a distinctive texture. The remaining rooms are arranged at either side of this central space, inhabited by two sculptural staircases and a freestanding, archetypal volume... [+]


Obra Work

Casa en Barreiro House in Barreiro

Cliente Client

Privado Private

Arquitectos Architects

Aires Mateus / Francisco y Manuel Aires Mateus (socios partners); Inês Potes, Ana Rita Rosa (jefas de proyecto project leader); Luz Jiménez, Daniel López, Bernardo Sousa, Gilberto Hernández, Mariana Mayer (equipo team)

Consultores Consultants

ARA / ECOARQ (ingeniería engineering)

Superficie construida Built-up area

653 m²

Fotos Photos

Rui Cardoso; Cassandra Carvas