Wooden house in Highgate, London
Russell Jones 

Wooden house in Highgate, London

Russell Jones 


Conceived as a shelter, this house rises four floors and has a built area of 127 square meters, combining a palette of light-toned natural materials. Previously the plot was occupied by the garage and backyard of the adjacent home. Composed of a series of interconnected orthogonal volumes, its narrow long form comes from the garage’s original width of 5 meters, the proximity of contiguous structures, and the setbacks necessary to comply with local regulations and ensure privacy for the residents. All the rooms are organized around a 20-meter-long axis. Coming from sustainable sources, the wood used for the structure, claddings, shutters, and furniture comes from Siberian larch and Douglas fir.