La Poste du Louvre renovation in Paris
Dominique Perrault 

La Poste du Louvre renovation in Paris

Dominique Perrault 


In 2012, the French firm Dominique Perrault Architecture won the competition to revitalize this post office building located in the heart of Paris – an 1888 work of Julien Guadet – by injecting new uses into it, side by side with old ones.

The renovation of the Poste du Louvre is part of a series of major projects being carried out in the French capital, along with the transformations of Les Halles leisure and shopping complex, the Samaritaine department store, and the Bourse de Commerce.

Combining heritage preservation and sustainable development, the building will open up to the city with a mix of uses organized in horizontal layers, including an 82-room hotel, stores, a restaurant, and a rooftop bar with spectacular views of the city besides offices, housing, and services like the historic post office, a police station, a childcare center, and an urban logistics hub down in the basement.

A scheme of circulations – including the street entering the building – makes five passageways converge in a daylight-bathed central courtyard surrounded by shops and services. Behind the stone facades are the original metal structures that characterize the building. The project reinstates the original generous heights and restores and reuses most of the old structures, but it also inserts a new structure into the existing volume. Completely independent of the frame designed by Guadet, it will bear new loads and guarantee that the complex meets fire-control requirements.