Castillo de la Luz, Las Palmas de Gran Canaria
Nieto Sobejano 

Castillo de la Luz, Las Palmas de Gran Canaria

Nieto Sobejano 


The Castillo de la Luz is for the city of Las Palmas not only one of the most significant buildings of its architectural heritage, but also a witness of the islands’ history. Its location on the Isleta, the point of arrival of Castilian ships since the 15th century when the first fortress was built, justified its existence and the defensive role it maintained up to the 19th century. The passage of time affected not only its use and preservation, but also its nearby context. The old coastal fortress, once wrapped by water during high tide, is today surrounded by the buildings of Puerto de la Luz and the growing city of Las Palmas.

The most ancient element is a small tower dating back to the late 15th century. Shortly after, the initial volume was gradually extended to its current square shape. The space between the old tower and the perimeter walls was filled to increase the building’s strength and resistance. Though the fortress was plundered and burnt during battle at the end of the 16th century, its structure stayed up in its original form up to the 20th century, after which it fell into disuse and was finally reconstructed in 1969.

Listed as Historic Artistic Monument in 1941, the castle is now a museum and houses the headquarters of the Fundación de Arte y Pensamiento Martín Chirino, devoted to the legacy of the Gran Canaria-born sculptor. 

The castle’s history inevitably became the argument of the project. While over five centuries the space between the outer walls and the original tower remained filled with earth, the project empties it and transforms it into the protagonist of the new museum, revealing new interior spaces heretofore concealed to the eye. The circulations are reorganized to adapt to exhibition needs, adding footbridges, a new stairway, and an elevator. All the elements that had been added in recent years and were not part of the original building have been removed, and the new spaces have been covered with a concrete slab that is set apart from the old tower, leaving thin crevices through which natural light is filtered.

Developed in different phases, the project aims to go unnoticed; the pavilion’s roof, a horizontal platform  that rises just slightly over the ground, is the only visible trace of an intervention that does not wish to compete with the castle, but rather assert its presence and complement it.

On the exterior, a recently built, fake perimeter pit has been dismantled to free up a vast surface of the terrain on the original, ground level of the fortress, revealing its full dimensions. A new, partially buried pavilion adds complementary spaces for the museum: access, shop, restrooms, storage, and multipurpose hall. A thin horizontal platform that barely emerges from the terrain will be the only visible trace of an intervention that wishes to go unnoticed adjacent to the building it serves and complements. Rather than rebuilding, the Castillo de la Luz is merely emptied, revealing its concealed past, now transformed into a space filled with light, as if paying tribute to its name.

In the courtyard, a free-standing volume of Cor-Ten steel wraps the elevator; an interior stairway made of the same material makes its way through the building, giving access to all the different exhibition levels. 



Cliente Client

Ministerio de Fomento, Ayuntamiento de las Palmas de Gran Canaria

Arquitectos Architects

Nieto Sobejano Arquitectos

Fuensanta Nieto, Enrique Sobejano;

Pedro Quero, Alexandra Sobral (arquitectos de proyecto project architects)

Colaboradores Collaborators

Carlos Ballesteros, lago Blanco, Mauro Herrero, Juan Carlos Redondo (equipo de proyecto project team); Nieto Sobejano Arquitectos / Fuensanta Nieto, Enrique Sobejano, Miguel Mesas Izquierdo, José Mena, Edward Lynch (dirección de obra site supervision)

Consultores Consultants

N.B.35 (estructura structure); Aguilera Ingenieros, S.A. (instalaciones mechanical engineering); Nieto Sobejano Arquitectos / Fuensanta Nieto, Enrique Sobejano (proyecto museográfico museographic project); Maria Luisa García, Ernesto García, Luis Labrandero (arquitectos de proyecto museográfico museographic project architect)

Contratista Contractor

Dragados (1ª fase phase 1); Trycsa Técnicas de Restauración y Construcciones (2ª fase phase 2)

Superficie Floor area

2.961 m²

Presupuesto Budget

5.500.000 euros (aprox.)

Fotos Photos

Roland Halbe