Arvo Pärt Center, Laulasmaa
Nieto Sobejano 
Arvo Pärt Center, Laulasmaa

Arvo Pärt Center, Laulasmaa

Nieto Sobejano 


The new center dedicated to the Estonian composer Arvo Pärt (Paide, 1935) opened with a concert on 13 October. Built by the firm of Fuensanta Nieto and Enrique Sobejano, which works from offices in Madrid and Berlin, the complex is located in Laulasmaa, 35 kilometers west of Tallinn. The result of a 2014 competition, the project sought to conserve the pines of the forest around, establishing a dialogue between architecture, music, and the natural environment into which the construction blends. The outer perimeter is composed of thin columns, which are cylindrical, like tree trunks. The sequence of interconnected public and private spaces shelters the archive, the library, workshops, offices, exhibition galleries, and the auditorium. A slender helicoidal tower with a pentagonal base rises over the woods to give good views towards the Baltic Sea. Through the unitary structure of the large zinc roof and the variable arrangement of the pentagonal courtyards, the design tries to offer an interpretation of the void and silence, essential elements of architecture and music.


Obra Work

Centro Arvo Pärt Arvo Pärt Centre in Laulasmaa, Estonia.

Arquitectos Architects

Nieto Sobejano arquitectos / Enrique Sobejano, Fuensanta Nieto (socios partners); Luhse &Tuhal (arquitecto local local architect); Alfredo Baladrón, Víctor Esquivel, Victor Mascato, Juan Carlos Redondo, Paolo Russo, Evelina Vasiliauskaite (equipo de concurso competition team); Alexandra Sobral (directora de proyecto project architect); Simone Lorenzon, Covadonga Blasco, Pablo Gómez, Víctor Mascato, Michele Versaci, Adrián Rodríguez, Alejandro Klimowitz, Vanesa Manrique, Natalia Bello (equipo de proyecto project team).

Colaboradores Collaborators

Pike OÜ (estructuras structures); Hevac OÜ (instalaciones mechanic); Ignacio Valero (iluminación lighting); Arau Acústica (acústica acoustics); AS Ehitustrust (constructora contractor).

Superficie Area

2.850 m².

Fotos Photos

Jakob Meier / Time Media; Roland Halbe.