Pylonesque Pavilion in Thap Than
Pareid 

Pylonesque Pavilion in Thap Than

Pareid 


Pylonesque combines climatic context and vernacular typologies into a semi-enclosed multi-purpose space for a primary and middle school in the Thai province of Uthai Thani, a region that experiences heavy rain seasons followed by extensive hot dry periods.

The project responds architecturally and ecologically as a water harvesting system, which throughout its development it sought to address three primary criteria: construction techniques and industrial materials that are standard but executed in an artisanal manner; flexibility in the program to provide functionality, play, and aesthetics; and climatic sensitivity to the annual monsoons and droughts.

The structure is composed of inverted triangulated pyramid modules that reduce the number of unique cuts per steel member. The pieces were sized so that they could be manually mounted and welded in place, eliminating the need for heavy machinery and reducing the overall cost. Similarly, the finishings utilize industrial materials that are applied with unconventional twists: water-boiled wood panels provide acoustic and thermal insulation from heavy rains and strong heat; aluminum foil insulated zinc roofing add an additional thermal barrier and shed water inside and outside the building; translucent red canvases project outward from the edges to provide shading while allowing for natural lighting.