Courthouse, París
Renzo Piano 

Courthouse, París

Renzo Piano 


Since the Middle Ages, Parisian justice has been dispensed from the famous building that surrounds the Sainte-Chapelle on the Île de la Cité. However, over the years an increasing shortage of space has resulted in a good many offices having to be located in a multitude of locations spread out over all four corners of the city. The new Paris law courts at the Porte de Clichy will enable the judicial institution’s courtrooms and offices to occupy the same building.

The new law courts will stand 160 meters high, have an internal area of around 100,000 square meters and will accommodate up to 8,000 people per day. The building has a plinth five to eight storeys high, which follows the shape of the site, on top of which stands a tower of three superimposed parallelepipeds, whose section diminishes as the tower gets higher, creating a distinctive stepping profile. The building’s facades are fully glazed. On the three blocks of the tower, fine blades extend the glazing beyond the facade, exalting its verticality.

The building’s primary structure, robust and orthogonal, ensures a flexibility over the long term that will be able to accommodate future requirements and any changes in the way the justice system operates.


Obra Work

Tribunal de Justicia de París Paris Courthouse

Cliente Client

Établissement Public du Palais de Justice de Paris + Bouygues Bâtiment

Arquitectos Architects

Renzo Piano Building Workshop

Fotos Photos

Francesca Avanzinelli; Jared Chulski 

Infografías Renders

Joaquin Lézie-Cobert; Kevin Prigniel