Procuratie Vecchie, Venice
First Prize

Procuratie Vecchie, Venice

First Prize


For the first time in 500 years, a large part of the Procuratie Vecchie will be open to the public thanks to a series of interventions: restoring the first and second floors, reorganizing accessibility, and renewing the entrance to the third floor leading to the courtyards.

The building’s structure is refurbished and restored recovering distinctive original elements and features, while the interior spaces are reunified to convey clarity. Traditional Venetian materials are recovered, as well as local craftsmanship. 


Procuratie Vecchie, Venice (Italy), 2017 -  

Cliente Client
Generali Real Estate SGR SpA

Usuario User
The Human Safety Net

Arquitectos Architects
David Chipperfield Architects Milan in collaboration with David Chipperfield Architects Berlin

Socio Partner
David Chipperfield, Giuseppe Zampieri

Director asociado Associate Director
Cristiano Billia

Arquitecto de proyecto Project Architect
A. Berardozzi, A. Cocco, C. Zucchia

Equipo Team
S. Diego Alessi, P. Bagnoli, T. Benk, C. Bongiorno, C. Bottoni, N. Brussa, M. Capacciola, T. Cancelleri, F. Carcano, F. Carino, C. Federico Cattò, F. Cocozza, M. E. Codazzi, F. Corrà, S. Goffi, T. Goto, N. Guercilena, J. Laborda Herrero, E. Matteazzi, T. Meena, D. Mira Garcia, S. Nobis, B. O’Donnell, G. Pagani, S. Penazzi, J. Seunggeun, M. Sioen, T. Staffieri, W. Verstraete, M.Chiara Virgili, F. Zerbo

Consultores Consultants
Franco Gazzarri Architetto, Zero4Uno Ingegneria (arquitecto local local architect), Arup Italia (estructuras e instalaciones structural & services), Studio Mistretta (incendios fire), GAD (aparejador quantity surveyor), Manens-tifs (acústica acoustic), Mario Nanni (iluminación lighting)