Botin Center, Santander
Renzo Piano 



The Botín Centre, a space for art, culture and education, projecting into the Bay of Santander, restores the ties between the historical part of the city and the sea. The freeway separating the park from the sea has now been rung underground through a tunnel, making it possible to double the area of the Jardines de Pereda, extending them to the seafront and restoring pedestrian access to the sea for Santander’s citizens. Hemmed in between the park and the sea, and on the axis of the public market, the new Botín Centre is half based on the land and the other half suspended over the water on stilts. This avoids obstructing the view of the sea and the beautiful bay landscape for people strolling in the park, as the Botín Centre is cleverly masked by the foliage of trees. A series of light walkways of steel and glass separate the two rounded volumes of the building and create a new square set above grade and fully public. The two-lobed form of the building provides better illumination of the ground floor and accompanies the view of visitors and citizens looking out from the park to the sea. The two bodies that make up the building are completely faced with 280,000 small, slightly rounded ceramic tiles, pearl-colored and vibrant, that reflect the sunlight, the sparkle of the water, and the rarefied atmosphere of Santander. The east volume houses an auditorium rising to double height and cantilevered over the sea, and to the north, the educational center: spaces designed with the maximum flexibility to adapt to multiple activities. In the west volume the exhibition galleries unfold on two levels, characterized by a spectacular double view over the sea and the park. The exhibition space on the upper floor is illuminated zenithally by glass roofing consisting of four layers which protects against stray light and can be used to make the lighting flexible. An amphitheater hewn out of the park runs alongside the Botín Centre, its west facade equipped with a LED display for screenings and outdoor cinema. On the ground floor a fully transparent facade encloses a multifunctional space animated by a café, restaurant, comercial space, and the information center. In this way, the inner and outer space are almost indistinguishable and visitors and citizens can see the sea and landscape of the bay framed by the broad eaves of the building.



Cliente Client

Fundación Botín

Arquitecto Architect

Renzo Piano Building Workshop en colaboración con in collaboration with Luis Vidal + Architects

Colaboradores Collaborators

E. Baglietto, M. Carroll (socios responsables partners in charge); F. Becchi (asociado responsable associate in charge); S. Lafranconi, M. Monti, R. Parodi, L. Simonelli, M. Cagnazzo, P. Carrera, S. Ishida (socio partner), M. Menardo, A. Morselli, S. Polotti, I. Coseriu, P. Fiserova, V. Gareri, S. Malosikova, T. Wozniak, A. Zambrano; F. Terranova, F. Cappellini, I. Corsaro (maquetas models)

Consultores Consultants

Dýnamis, Arup. Typsa (estructura structure); Arup. Typsa (instalaciones MEP); Disset (sistema y montaje de fachada facade system installation); Müller-BBM (acústica acoustics); artec3, Arup (iluminación lighting); Gleeds, Typsa (control coste cost consultant); Fernando Caruncho (paisajismo landscape); Geze Iberia (tabiquería móvil sliding walls)

Superficie construida Floor area

6.000 m²

Fotos Photos

Enrico Cano, Rubén P. Bescós, Stéphane Aboudaram.