Casa de los Volcanes, Lanzarote
GPY Arquitectos 

Casa de los Volcanes, Lanzarote

GPY Arquitectos 


Since the 1960s, when César Manrique turned a lava tube into the beautiful caves of the Jameos del Agua in the northern part of the island of Lanzarote, the so-called Casa de los Volcanes – an auxiliary construction close by, originally intended for hotel functions – had remained unfinished and off limits to the public. This project has brought an old lodging place back to life as an exhibition center serving the natural Manrique complex around, maintaining its exterior image of white volumes, its structure, and its spatial organization. The concatenation of existing courtyards and terraces was taken as an opportunity to trace a continuous linear route that gives access to all four levels of the building, and is thought out as a conduit of light: through a series of viewing spots and skylights, the center recreates the cadence of shaded and lit spaces of the actual volcanic tunnel of the Jameos, seeking to make architecture dissolve altogether in the telluric Canarian landscape.