In 1902, in Helensburgh, 30 kilometers west of Glasgow and facing the River Clyde estuary, the Swedish architect Charles Rennie Mackintosh built the Hill House as a residence fot the publisher Walter Blackie. As part of a process to preserve the building, the project undertaken by the London practice of Kevin Carmody and Andy Groarke has erected a box around it, like scaffolding, for the duration of the restoration work, which it is thought could take fifteen years. The box will protect the historic construction against rain while letting air circulate and giving visitors the experience of walking around it on catwalks at different levels, all the way to the top. This temporary shell has a cross-braced galvanized-steel frame and a stainless-steel chain-mail mesh, and the roof uses corrugated sheets.

The Hill House Box is one of forty works shortlisted for the Mies van der Rohe Award 2022.