The Chuan Malt Whisky Distillery in Emeishan
Neri & Hu Design and Research Office 

The Chuan Malt Whisky Distillery in Emeishan

Neri & Hu Design and Research Office 


The project for the firm Pernod Ricard captures the dichotomy between two opposed but complementary elements, seeking a balance between architecture and landscape, industry and the visitor’s experience. Surrounded by a winding stream and the majestic presence of Mount Emei’s peak as backdrop, the complex respectfully blends with nature, embedding itself into the slope of the terrain. The production zone presents sloping roofs with reused tiles laid on a structure of columns and concrete beams. The stone walls take advantage of the boulders extracted from the site during ground leveling.

The two buildings intended for visitors are raised over basic geometries: the circle and the square, symbolizing heaven and earth. The partly buried round one features tasting rooms arranged around a vaulted courtyard, where a fountain where water falls in a cascade rises from the ground in concentric rings. In the square building, a restaurant lines the perimeter around a patio.

Virtual Tour