Louvre Museum Conservation and Storage Center
Alberto Campo Baeza  Gabrion 

Louvre Museum Conservation and Storage Center

Alberto Campo Baeza  Gabrion 


Inspired in Rimbaud’s Le Bateau Îvre, the center is like a large ship sitting next to SANAA’s extension; the program is organized, like an assembly line, in two strata – a horizontal plinth from which a cubic volume emerges – wrapped in a black concrete skin... [+]


Autor Author

Campo Baeza + Gabrion

Proyecto Project

Centro de conservación y restauración para las colecciones del Museo del Louvre en Liévin Conservation and Storage Facility for the Musée du Louvre in Liévin

Arquitectos Architects

Alberto Campo Baeza (arquitecto architect), Raphaël Gabrion (arquitecto asociado associated architect)

Colaboradores Collaborators

Elena Jiménez, Tommaso Campiotti, Imanol Iparraguirre, María Pérez del Camino, Ignacio Aguirre, Alejandro Cervilla; Emma Blanc (paisajismo landscape); Bollinger-Grohmann (estructura structure); SAS Mizrahi (instalaciones facilities); RFR Elements (medioambiente environment); Gevolys (seguridad security)

Promotor Developer

Musée du Louvre + Région Nord-Pas de Calais  

Presupuesto Budget

35.000.000€

Superficie Area

17.342m² (construida built); 40.000m² (parcela plot)