Competition for Korean Museum of Urbanism and Architecture in Sejong
AZPML  UKST 

Competition for Korean Museum of Urbanism and Architecture in Sejong

AZPML  UKST 


The firm AZPML (Alejandro Zaera-Polo, Maider Llaguno, Ivaylo Nachev, Carlota Mendez, Claudia Baquedano, and Claudia Zucca) tied up with UKST (Yukyung Kim) in preparing a scheme that has won them first place in the international competition to build the Korean Museum of Urbanism and Architecture in the city of Sejong, 120 kilometers south of Seoul. Their scheme prevailed over the other one shortlisted, submitted by STLarchitects (Luis Collado, Jose Luis de la Fuente, Gonzalo Rojas, Toni Cañellas, Brian Koelher, Ignacio Espigares, Chen Ding, Ana Sánchez Iza, Beatriz Gonzalez, Changhoon Kim, and Jongpil Park) and BAUM Architects, which in accordance with official documents of the jury, made it to the final cut.

AZPML + UKST

AZPML + UKST

AZPML + UKST

The winning design of AZPML + UKST seeks to create an ecological and cultural experience, considering the role that urbanization and architecture can play in the climate crisis. The objective is to use the museum building as an example of good environmental practices, incorporating a mix of prefabricated and recycled elements, such as steel beams, to preserve resources and reduce carbon dioxide emissions and energy consumption, as well as construction waste and pollutants.

The proposal includes elements of South Korea’s traditional architectural style, with overhanging stepped roofs, and guarantees that the building’s materials can be reutilized in the future, at the end of its life cycle.

The various construction elements are left exposed, so the building in itself becomes a learning experience for the public.

STLarchitects + BAUM Architects 

The project drawn up by the other finalist team, STLarchitects + BAUM Architects, reconsiders the human being’s relationship with nature and the built environment, blurring the lines between interior and exterior, architecture and landscape.

On ground level, the space for temporary shows connects with the main entrance hall through large doorways, letting the exhibitions spill out into the foyer if desired.

The 18-meter-high gallery, brightened up by a series of skylights, can take in large exhibitions. Situated on the lower level, the permanent exhibition space is designed to be flexible, with modular panels allowing a variety of arrangements.

STLarchitects + BAUM Architects 

STLarchitects + BAUM Architects 

STLarchitects + BAUM Architects