Arquitectura Viva
Tuesday, August 11, 2020
17/07/2020

Santos Mera Arquitectos, Campañó Football Field (Pontevedra)

 
In the parish church of Campañó, on the outskirts of Pontevedra, the project set out to improve the existing football field – made of rammed earth and with dressing rooms in urgent  need of repair – with a new layer of artificial turf and adding new facilities for dressing rooms, restrooms, canteen, first aid, stands, and storage, as well as new lighting and landscaping. 

The location of the new building was determined by the topography and by the high voltage lines along the perimeter of the plot, so it had to occupy, given its surface, practically the entire space available along the east stretch of the field, becoming a barrier between the only access from the road and the playing field. The building proposed is one that organically plays with the volume to adapt to the different functional spaces it must house, but fragmented so that it is possible to pass through and around it. Breaking up the initial volume into small specialized pieces permits deforming and rearranging them to generate small streets of access to the field and the building. In these smaller, cleaner and continuous volumes the uniqueness lies in those areas where accesses and daylight openings are concentrated.

The access by ramp from the road to an upper level turns the roofs into another facade, and that is how they are conceived, using the same material of the facades on roofs, which helps understand the buildings as part of a single volume. Meanwhile, in the facades onto
the interior streets, a metallic grid wraps the areas with openings and marks the cuts of that initial volume.

The scale and the volume of the pieces and of the ensemble evoke, from a distance, the image of a small village lying at the foot of the path of access, configuring a small plaza from which a series of alleys lead to the building, with the green of the countryside as backdrop.

Roofs and facades are built with composite boards of dry fibers of pine and cement, compressed at high pressure and temperature,
16 mm thick, cut in sheets of 2,990 x 615 mm placed on pine wood furrings of 40 x 50 mm. Between the furrings, rock wool insulation placed outside the roof and facade, of double density, 50 mm thick, of 1,200  x 600 x 50 mm. A layer of waterproofing was placed on the roof slabs, previously placing the sections for the substructure on which the pine furrings are fixed.

AV Monografías 226 - SOU FUJIMOTO AV Monographs
analyzes in each issue a theme related to a city, a country, a tendency or an architect, with articles by leading specialists complemented by commentary on works and projects illustrated in detail. Published bilingually, with Spanish and English texts placed side by side.
Arquitectura Viva 226 - ROLDÁN+BERENGUÉ Arquitectura Viva
covers current topics, taking stock of recent trends in set sections: cover story, works and projects, art and culture, books, technique and innovation. From 2013 on, monthly and bilingual, with Spanish and English texts printed side by side.
AV Proyectos 99 - FOSTER+PARTNERS AV Proyectos
is the third member of the AV family: a bilingual publication essentially focussed on design projects (with special attention on competitions and construction details), heretofore only laterally dealt with in the other two magazines.
;
Arquitectura Viva SL - Calle de Aniceto Marinas, 32 - E-28008 Madrid, España - Ph: (+34) 915 487 317 - Fax: (+34) 915 488 191 - AV@ArquitecturaViva.com
Política de cookies - Aviso Legal - Condiciones de contratación - RSS